

EDITORIALE

"Omul nou", taxa si parcarea – Iulia Popovici – Ziua – citeste aici -


Spaga noastra cea de toate zilele – Cornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici –


ANALIZE SI COMENTARII


“Eugen Stamate este un exemplu de tanar student pe care neregulile din sistemul universitar l-au impins sa isi caute implinirea peste granite. A acceptat o bursa de studii in Japonia dupa ce a inteles ca, adesea, promovarea in sistemul universitar se bazeaza pe relatii de familie si mai putin pe cunostinte profesionale. Stamate i-a cerut lui Iliescu, pe cand acesta era sef de stat, "sa curete" invatamantul romanesc si a infiintat un portal unde demasca "nepotismul" din scoli. Tanarul nu a uitat motivele pentru care a fost nevoit sa paraseasca tara. A infiintat un site de internet in care a identificat "familiile" care conduc sistemul de invatamant superior. A vorbit despre felul in care este reglementat nepotismul la mari universitatii ale lumii cum ar fi Harvard sau Cornell si modul in care el functioneaza nestingherit in unele din centrele universitare din tara. Site-ul www.nepotism.org a avut zeci de mii de accesari, multe dintre initiativele sale fiind sustinute de numerosi tineri cercetatori. Satul de indiferenta autoritatilor, in 2003, Eugen Stamate i-a scris lui Ion Iliescu. Cercetatorul a pus bazele site-ului www.nepotism.org, continuat azi pe www.forumul-academic-roman.org. Aici a publicat "dosarele nepotismului" cu exemple concrete de familii angajate in cadrul aceleiasi institutii de invatamant. In disperare, i-a scris presedintelui tarii de atunci Ion Iliescu. Pentru ca nu a primit nici un raspuns, a revenit cu un nou mesaj in care ii atragea atentia ca situatia din universitati este neschimbata”.

Cunosc o tara… – Dinu Flamand – Romania libera – citeste aici -


Cetepeu – Radu Calin Cristea – Adevarul – citeste aici -


POLITICA


“Saptamana trecuta, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca nu mai este necesar nici un aviz din partea Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale in cazul a patru dintre actualii si fostii ministrii care sunt si parlamentari si pentru care Traian Basescu si-a dat avizul in vederea inceperii urmaririi penale. Este vorba despre Paul Pacuraru, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Codrut Seres. Si procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a declarat ca, din punctul de vedere al procurorilor, in afara avizului sefului statului nu mai este nevoie de nici un altul, din partea Parlamentului, in cazul ministrilor care sunt si senatori sau deputati. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a solicitat procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, sa inainteze cererile privind declansarea urmaririi penale pentru cei opt demnitari. Totodata, "in conformitate cu procedurile legale, pentru parlamentarii Adrian Nastase si Miron Mitrea, membri ai Camerei Deputatilor, ministrul interimar al Justitiei urmeaza sa inainteze Camerei solicitarile pentru declansarea procedurilor de adoptare a cererilor de incepere a urmaririi penale", se arata in scrisoarea lui Bogdan Olteanu, adresata in 25 ianuarie Codrutei Kovesi, prin care raspunde astfel adresei trimise de secretarul de stat al Ministerului Justitiei, Gheorghe Mocuta”.


“Traian Basescu a aprobat, cand era ministru al Transporturilor, survolul si aterizarea la Baneasa a sapte aeronave civile ale companiei JAT. Acestea au stat in aeroportul Baneasa in perioada 29 martie-5 mai 1999, altfel fiind expuse riscului de a fi distruse in bombardamente, in perioada conflictelor militare de la sfarsitul anilor '90. Jurnalistii care au insotit delegatia oficiala nu au avut acces la intalnire, dar, conform unor membri ai delegatiei romane, citati de Mediafax, seful statului a primit de la directorul companiei aeriene o pictura naiva reprezentand o casa”.


“Potrivit unor surse parlamentare, membrii Comisiei de control al SRI s-au intalnit recent cu conducerea institutiei pentru a discuta cazul “Hayssam” in lumina noilor dezvaluiri privind fuga teroristului sirian si legaturile acestuia cu mediile politice romanesti. De asemenea, saptamana viitoare, SRI ar putea sa dea un raspuns la scrisorile adresate institutiei de reprezentantii Comisiei de control, referitoare atat la ancheta privind interceptarile ilegale, cat si la cea care-l priveste pe Hayssam. Pe de alta parte, sursele parlamentare sustin ca si Comisia de aparare a Senatului va redeschide dosarul sirianului. Reprezentantii PNL, PSD si PC au ajuns, se pare, la o intelegere si vor vota in acest sens, o ancheta putand fi demarata in perioada urmatoare. Anterior, si Consiliul Superior al Magistraturii a inceput verificarile in cazul convorbirilor dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu. CSM s-a sesizat din oficiu, pe 12 ianuarie, în legatura cu materialele de presa referitoare la interceptarile telefonice in cazul „Omar Hayssam“ si, în consecinta, a dispus efectuarea verificarilor necesare de catre Inspectia Judiciara”.


“Presedintele Basescu s-a razgandit... si nu mai vrea orice tip de vot uninominal. Dupa ce sefii Camerei si Senatului au cerut comisiilor juridice ca in urmatoarele doua zile sa opereze modificarile cerute de Curtea Constitutionala la Legea votului uninominal (asumata de premierul Tariceanu in Parlament in decembrie anul trecut), ieri, Basescu le-a scris liderilor partidelor parlamentare pentru a le cere sa sustina uninominalul in doua tururi de scrutin. Ceea ce ar echivala cu un indemn la blocarea uninominalului lui Tariceanu. Sub pretextul ca “saluta” initiativa clasei politice de a adopta uninominalul la inceputul acestei sesiuni, Basescu vrea ca Parlamentul sa voteze varianta de uninominal pe care a propus-o el la referendumul din noiembrie 2007”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu