luni, 7 ianuarie 2008

* ----- *

Profile Jewels @ profilejewels.net

* ----- *


Cool Graphics at iLLpic.com

Romanii ortodocsi sarbatoresc azi pe Sfantul Ioan Botezatorul



Sfantul Ioan Botezatorul

A doua zi dupa Sfanta si dumnezeiasca Aratare, adica Botezul Domnului, Biserica a randuit inca de la inceput a se praznui soborul cinstitului si slavitului prooroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului, caci se cadea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punand mana sa pe crestetul Stapanului.
Deci, indata dupa Botezul Domnului, Botezatorul se cinsteste de toti si cu cantari se slaveste, pentru ca prin sobor se intelege adunarea poporului in biserica, la cantarea si slavirea lui Dumnezeu, intru cinstea si lauda marelui Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Celui ce se praznuieste.
Un sobor ca acesta, macar ca se savarsea la toate bisericile ce sunt in toata lumea, ba inca se savarseste si astazi; insa se face mai ales mare praznuire in bisericile zidite in numele Botezatorului, precum oarecand in biserica lui de linga Iordan, unde a botezat pe Hristos; in Sevastia, unde s-a taiat de catre Irod; in Antiohia, unde mana lui cea dreapta a fost dusa de Sfintul Evanghelist Luca, si in Constantinopol, unde acea sfanta mana se adusese din Antiohia si unde mai ales se facuse soborul acela, de vreme ce se adusese mana chiar in seara dumnezeiestii Aratari, cand se face sfintirea apelor.
Se parea atunci ca insusi Botezatorul soseste nevazut la sfintirea apelor, facandu-se bucurie imparatilor si la tot poporul, care cu multa praznuire savarsea soborul lui, dupa ziua dumnezeiestii Aratari. Deci, sa savarsim si noi cu bucurie duhovniceasca soborul Sfintului marelui Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul, rugandu-l sa mijloceasca pentru noi catre Stapanul Hristos, ca sa fim si noi in Biserica celor ce praznuiesc vesnic, in locasul cel nefacut de mana si acolo, in ceruri, sa auzim glasul celor ce dantuiesc si praznuiesc dumnezeiestile aratari cele vesnice, saturandu-ne cu ei de vederea fetei lui Dumnezeu, Care Se arata sfintilor Sai; si sa slavim cu toate cerestile cete pe Tatal, pe Fiul si pe Sfintul Duh, in veci. Amin !

Mai multe despre Sf. Ioan Botezatorul puteti afla de – aici -

Tuturor celor ce poarta prenumele de Ioan si derivatele sale le urez un sincer si calduros, LA MULTI ANI !!!



Cool Graphics at iLLpic.com

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRI *



EDITORIALE

Noua lupta de clasaDan Pavel – Ziua – citeste aici -
Unii au uitat prea repede cum era pe vremea comunismului totalitar, iar tinerii care nu stiu sau "nu inteleg" cum "era inainte" de 1989 sunt pur si simplu inculti si lipsiti de imaginatie”.

De ce minte Adriean Videanu ?Lidia Popeanga-Mitchievici – Gardianul – citeste aici
La sfarsitul saptamanii trecute, un cotidian central si doua posturi de televiziune au descoperit cu probe ca, in toiul luptei cu nametii din Bucuresti, primarul general Adriean Videanu nu se afla in tara. Ca a fost nevoit sa plece peste hotare, doar pentru o zi, din motive familiale, asa cum a lasat sa se inteleaga, nu ar fi o drama. Lucrurile devin insa grave atunci cand el nu este sincer. Se stie ca unii politicieni sunt fatarnici. De ce ar face exceptie Videanu ? Pana la urma, presa l-a dat de gol, altfel ni l-am fi imaginat in cine stie ce postura luptandu-se cu troienele. […] Explicatia pentru starea de lehamite ce l-a cuprins inca de la inscaunare este ca nu il intereseaza sa mai candideze, in primavara, la functia primita nemeritat de la bucuresteni. Pacat. Cine o sa ne mai delecteze cu un asemenea rasfat ? „Mare drama ca am disparut o zi“ ”.

Cea mai lunga sarbatoare din lumeCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici -
Suntem fericitii posesori ai celei mai lungi sarbatori din lume, care incepe an de an pe 6 decembrie si se termina pe 6 ianuarie in urmatorul an. Onomastica numelui Nicolae, sfant ierarh din Mira Liciei, astazi orasul turcesc Demre, este sarbatorita de 800.000 de romani, dintre care 538.500 sunt barbati. Pe 7 decembrie incepe hramul Sfintei Mucenite Filoteia de la Curtea de Arges, iar numele Filoteia sau Filofteia o parea el rar, dar cu atat mai mare fi-va bucuria de a bea si manca pe saturate in onoarea distinselor domnisoare si doamne care-l poarta. Pe 8 il sarbatorim pe Cuviosul Patapie din Egipt si merita sa bem o litra de tuica in sanatatea domnului Patapievici, directorul culturii romane, al carui nume se trage din cel al egipteanului. Urmeaza pe 11 hramul Cuviosului Daniil Stalpnicul, iar numele Danila, Daniel, Dan, Daniela si Dana fac cinste oricarui roman care le poarta. Incepand de pe 12 si pana de Craciun facem un adevarat slalom printre onomastici, omagiindu-i pe numitii Spiridon, din nou pe Daniel, Sebastian si Sebastiana, iarasi pe Daniil, pe 20 taiem porcul in cinstea Sfantului Ierarh Mucenic Ignatie Teoforul, pricina din care ziua se numeste ignat sau a ignatului, iar produsele dansului, ca sa ma exprim moldoveneste, testate pentru depistarea trichinelei, afumate, sarate, condimentate, prajite, fripte si fierte umplu cu aromele lor de neuitat zilele care urmeaza fast si imbelsugat. Adica pe 21 ale lunii ziua Iulianei sau Iuliei, sfanta mucenita din Nicomidia Bitiniei, oras aflat pe teritoriul Turciei si cunoscut astazi sub numele Izmir, care a fost distrus in 1999 de un devastator cutremur avand magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter si in care si-au pierdut vietile peste 19.000 de suflete; pe 22 Anastasia, sfanta mare mucenita romana; pe 24 Eugenia, Jenica sau Jeni, cuvioasa mucenita. Seara ajunam de Craciun, iar pe 25 si 26 este Nasterea Domnului si onomastica celor pe care ii cheama Cristian si Cristina. Pe 27 este ziua onomastica a celor 300.000 de compatrioti pe care ii cheama Stefan sau Stefana, ca pe Sfantul Apostol intai-mucenic si arhidiacon. Pe 31 este Fericitul Revelionie, iar pe 1 ianuarie chefuim in cinstea celor 615.000 de Vasile si Vasilica, in onoarea sfantului mare ierarh din Cezareea Capadociei, astazi orasul turcesc Kayseri, si in fine, pe 6 ianuarie sarbatorim Boboteaza, pentru a incheia sarbatoarea a doua zi, intru cinstirea celor 2,6 milioane de Ion, Ioan, Nelu, Ioana, Ionica si Nela, la anu’ si la multi ani !”.

ANALIZE SI COMENTARII

Cum nu vom fi niciodata...Octavian Hoandra – Ziua – citeste aici -
Austria devine, din ce in ce mai vizibil, mai ales iarna, "Mecca" turistilor romani, de la cei de conditie modesta, pana la cea medie si peste. Cu totii admira sistemul austriac, cu totii sunt siderati de imbinarea fericita intre spatiile naturale, cele publice si cele private”.

Ratusca cea urataAndreea Pora – Romania libera – citeste aici -
Cu cat sunt mai mici, cu atat partidele se iau mai mult in serios si fac mai multa galagie. Fiecare zecime sub 2% poarta in ea un nou puseu de grandomanie si fiecare pierdere aduce dupa sine o noua gafa. Cu cat se agita mai mult, cu atat se afunda mai adanc in propria decadere. Nimic nu le mai poate salva, nici macar o schimbare de lideri, ceea ce este drept, pentru ca ele merita sa dispara de pe scena politica avandu-i la carma pe cei care le-au condus pe acest drum. Dan Voiculescu trebuie sa ramana ultimul lider in viata al PC, Milut si Pavelescu trebuie sa fie inscrisi in cartea de istorie drept groparii PNTCD, iar Corneliu Vadim Tudor sa citeasca mesajul de ramas bun, evident, in versuri, la catafalcul PRM-ului”.

Baronii gazelorMarius Draghici – Evenimentul Zilei – citeste aici -
“ „Evenimentul zilei” dezvaluie legaturile de afaceri, de rudenie si politice care graviteaza in jurul a doua companii strategice de stat: Romgaz SA si Transgaz SA, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor. Cele doua companii cu sediul la Medias sunt o familie la propriu; cel putin 17 directori au subalterni la care tin foarte mult: propriile sotii !”.

Jumatate dintre romanii saraci vorbesc la mobilIulian Enache – Cotidianul – citeste aici -
“… Conform unui alt studiu realizat de Cosmote, pe primul loc in topul situatiilor in care este utilizat telefonul mobil se afla rezolvarea mai multor probleme in acelasi timp (53%), iesirea in oras pentru distractie sau la plimbare (49%), o urgenta (49%), deplasarile (46%) sau obtinerea de informatii (46%). Convorbirile cu familia aflata la distanta se afla pe urmatorul loc al topului, cu 43%. Dintre respondentii chestionati referitor la tipurile de servicii de telefonie mobila utilizate, 98% au raspuns ca folosesc apelurile de voce nationale, in timp ce pentru restul categoriilor s-au primit raspunsuri afirmative intr-o pondere diferita, precum SMS (85%), apelurile de voce internationale (29%), MMS (26%), muzica (13%), roaming (10%), radio (10%), transfer date (5%), navigare Internet (5%), WAP (3%) si descarcare de informatii de pe Internet (3%). Utilizatorii descarca de pe Internet, cel mai des, tonuri de apel (32%), imagini de fundal (16%), videoclipuri (15%) si reclame (4%). Serviciile de telefonie mobila sunt folosite in proportie de 90% dintre cei cu venituri de peste 1.200 de lei, 77% dintre cei cu venituri intre 700 si 1.200 de lei, 61% dintre cei care castiga intre 300 si 700 de lei si de 56% dintre cei cu venituri de sub 300 de lei. 93% dintre bucuresteni vorbesc la mobil, comparativ cu 82% in Transilvania, 77% in Banat, 75% in Oltenia, 75% in Muntenia, 75% in Crisana, 73% in Dobrogea si 66% in Moldova. In functie de varsta, pe primul loc se afla cei cu varste de 18-24 de ani (93%), 25-34 de ani (87%), 35-44 de ani (80%), 15-17 ani (77%), 45-54 de ani (65%) si 55-64 de ani (51%)”.

POLITICA

Jale la DIICOTRazvan Savaliuc – Romania libera – citeste aici -
ZIUA a dezvaluit de curand faptul ca 69 de procurori ai DNA, cu grade profesionale inferioare (de parchete de judecatorie, tribunal sau curte de apel) au cerut Consiliului Superior al Magistraturii, in toamna anului trecut, sa le recunoasca dobandirea de drept a gradului maxim profesional - cel de parchet de Inalta Curte. In paralel cu cererea celor 69 de procurori DNA, alti 54 de procurori de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), condusa de Codrut Olaru (foto), din cadrul Parchetului Inaltei Curti au adresat CSM-ului o solicitare similara”.

Basescu, rastignit intre sindicate si GuvernAdrian Ilie – Ziua – citeste aici -
Presedintele Basescu mediaza astazi o intalnire intre reprezentanti ai Guvernului si liderii a sase mari confederatii sindicale. Discutiile vor avea ca subiect bugetul de stat pe anul 2008, sindicalistii fiind nemultumiti de faptul ca amendamentele lor nu au fost luate in considerare. Ramane neclar modul in care mai pot fi luate seama obiectiile sindicatelor in conditiile in care Legea bugetului de stat a fost deja promulgata de catre seful statului, in 31 decembrie”.

Nici o candidatura la sefia PCD.I. – Ziua – citeste aici -
Purtatorul de cuvant al PC Bogdan Ciuca a declarat ieri ca, pana in prezent, nimeni nu si-a depus candidatura pentru presedintia conservatorilor, dar cei care doresc sa faca acest lucru mai au timp pana astazi, orele 24.00. Ciuca a precizat ca la secretariatul partidului s-a organizat un program permanent pentru cei care vor sa se inscrie in cursa pentru sefia PC, in vederea Congresului din 27 ianuarie, cand actualul presedinte al PC Dan Voiculescu se va retrage din functie”.

MAE incepe 2008 cu stangulLiliana Pop – Ziua – citeste aici -
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti incepe 2008 cu obisnuita-i lipsa de reactie in fata unor incidente ale caror victime sunt cetateni romani. Desi in primele zile anului, mass-media a informat despre decizia autoritatilor de la Chisinau de a expulza de pe teritoriul Republicii Moldova patru preoti si o maicuta din cadrul mitropoliei Basarabiei, sub pretextul nedetinerii, de catre cei cinci, a documentelor legale de sedere peste Prut, ministerul condus de Adrian Cioroianu nu a luat nici un fel de pozitie fata de aceasta masura abuziva si de intimidare la care sunt supusi cetatenii romani”.

ULTIMA ORA

Scoala bate iarnaC.S. – Ziua – citeste aici -
In ciuda frigului si a ninsorii, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, recomanda reluarea cursurilor in toate unitatile de invatamant. Inspectoratele scolare pot decide, insa, amanarea scolii in cazurile de forta majora impuse de vreme, cu conditia recuperarii orelor”.