marți, 22 ianuarie 2008

* ----- *

Profile Jewels @ profilejewels.net

* ----- *


* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRI *



EDITORIALE

Responsabilitate politica, responsabilitate juridicaMiruna Munteanu – Ziua – citeste aici -
Constitutia, Codul Penal sau cel de procedura par sa fi devenit mai ambigue decat catrenele lui Nostradamus. In spatele fiecarui cuvant sunt cautate misterioase sensuri ascunse. De parca legiuitorul a vrut cu tot dinadinsul sa-si incripteze mesajul, sa-si ascunda adevaratele intentii, sa-si descumpaneasca cititorii. Lasand, in acelasi timp, numeroase portite secrete pentru "initiati". Si totusi, nu vorbim despre lecturi ezoterice, ci despre ceea ce ar trebui sa fie cele mai clare, coerente si stabile texte ale natiunii. Vorbim despre regulile de baza dupa care traieste societatea si functioneaza statul. O tara in care aceste reguli sunt permanent puse la indoiala are o problema majora, de sistem. O problema care submineaza profund credibilitatea Justitiei”.

Jucatorul Basescu vs jucator interimar - astazi joaca de-a anticoruptia - – Gabriel Klimowicz – Gardianul – citeste aici
Jocul Basescu vs Tariceanu: Basescu cere demisia ministrului justitiei Tudor Chiuariu pe motiv ca ar putea sa fie anchetat de DNA. Chiuariu îsi da demisia. Primul-ministru desemneaza un nou ministru al justitiei. Basescu refuza sa-l numeasca pe motiv de „moralitate profesionala“, motiv neprevazut de legile in vigoare. Premierul numeste un ministru interimar. Basescu semneaza decretul de numire si incepe un nou joc. Basescu vs ministrul interimar: trimite fulgerator „interimarului“ cererea de incepere a urmaririi penale a opt ministri. Ministrul respinge cererile, motivand ca trebuie insotite de dosarele cauzelor, dupa lege. Basescu primeste golul, se conformeaza si ii trimite „interimarului“ documentele pe baza carora a considerat ca trebuie inceputa urmarirea penala. Ii atrage totodata atentia ca nu are voie - conform legii - sa le consulte. Ministrul ii returneaza documentele cu sigiliile intacte, motivand ca acestea nu sunt dosarele cauzelor, asa cum cere legea. Scorul e deocamdata 2-2. Mingea este la Traian Basescu. Acesta il avertizeaza public pe adversar ca face abuz in serviciu. Elena Udrea cere dosar penal si suspendarea ministrului. Ar fi al noualea. Scor 3-2 pentru Basescu. Jucatorul se pare ca are ca „antrenor“ vreun avocat chitibusar. De altfel, Basescu a dovedit „inclinatie“ pentru Justitie atunci cand a motivat, cu lux de amanunte si o grija aproape feminina pentru detalii, de ce Norica Nicolai nu e buna de ministru, argumentandu-si in fata natiunii opiniile ca un adevarat avocat al acuzarii dintr-un proces fara aparator, in care tot el era si judecator”.

Justitia in optimile de finalaCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici -
Nu prea e nimic de inteles din meciul dintre Base si Mele. E ceata la Cotroceni si negura peste Victoria. Traiectoria balonului este imprecisa. Jucatorii lovesc orbeste si balonul paraseste mereu terenul de joc, fiind preluat cu capul de chibiti. Meciul a inceput in aplauzele natiunii. Opt dintr-o lovitura, comenta cea de-a patra putere in stat si lumea il compara pe atacantul Base cu Croitorasul cel Viteaz. Presedintele jucator a dispus inceperea urmaririi penale in cazul celor opt ministri acuzati de coruptie. Ii paseaza balonul lui Mele, noul interimar al justitiei. Sambata, Mele blocheaza balonul cu calcaiul si remite dosarele lui Base, fara sa le desigileze. Iese la bara si zice ca nu astea sunt documentele pe care i le-a cerut lui Base. Adevarul se gaseste undeva la mijloc si nimeni n-are interesul sa-l gaseasca. Dosarele sunt o treaba, si meciul dintre palate este alta treaba. Balonul se afla in cu totul alta parte decat dosarele”.

Micul si marele derbedeuDan Stanca – Romania libera – citeste aici -
“… Violenta de pe stadioane de la noi sau de aiurea reda tocmai nebunia unei societati care nu e deloc "cea mai buna dintre lumi". Unii psihologi si sociologi o privesc insa si ca pe o supapa absolut necesara prin care se descarca o cantitate uriasa de furie. Altfel, tinuta sub presiune, aceasta ar face sa explodeze recipientul social. Sa ne intrebam atunci cine sunt maniosii stadioanelor noastre ? Nu cumva o buna parte din ei o reprezinta tocmai cei care se simt frustrati, cei care vor sa se razbune, cum ar veni vorba, pe o societate nedreapta ? Ne luam la bataie cu fanii celeilalte echipe, dar de fapt nu pe ei ii lovim, ci pe aceia care se afla sus, pe potentati, pe nomencklaturisti, cei bogati care ne sfideaza prin luxul si prin tot ceea ce-si permit intr-o singura viata. Meciul de fotbal – fiindca doar aici se pot strange zeci de mii de spectatori – a ajuns de fapt un pretext pentru a ne elibera de nemultumiri si frustrari”.

ANALIZE SI COMENTARII

"Javrele" care il contesta pe BasescuRoxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Adeptii presedintelui Basescu il gasesc perfect. De regula, il aproba in toate. Chiar daca nu are dreptate. Il considera personajul pozitiv national care nu greseste niciodata sau daca greseste, i se ingaduie orice. Asemenea atitudine a generat o reactie in oglinda: contestatarii presedintelui Basescu il considera intruchiparea raului absolut. La fel, suporterii presedintelui Basescu manifesta o inversunare impietrita in contestarea premierului Tariceanu. Refuza sa vada realizarile Guvernului. Nu recunosc nici macar faptul ca prim-ministrul e un domn, cu care nu-ti e rusine in lume. Nu doar pentru ca vorbeste foarte bine limbile de circulatie internationala. Unii formatori de opinie il prezinta pe premier la modul derizoriu, prin prisma cultului presedintelui. Ii acuza pe guvernanti de coruptie, iar pe prezidentiali ii considera imaculati. In ciuda evidentei. De curand, un editorialist oficios ii numea "javre" pe cei care il combat pe presedintele Basescu, participanti la emisiunea "Sinteza zilei" a lui Mihai Gadea, de la Antena 3. Infierati ca ii apara pe liberalii supusi la linsaj. In loc sa-i atace in haita. La comanda. Curat deontologic”.

Gaina jumulita si avocatii poporuluiIulia Popovici – Ziua – citeste aici -
Sa fii supus al Romaniei pare sa presupuna exclusiv disponibilitatea de a fi jumulit cu o frecventa mai mare decat intervalul necesar refacerii penelor. A ajuns intretinerea sa coste mai mult decat suma veniturilor lunare ale locatarilor ? Furnizorul de agent termic opreste caldura pentru intreg blocul, desi unii locatari si-au platit datoriile ? Statul trebuie dat in judecata. Soferii isi sparg cauciucurile in gropile nesemnalizate si pe liniile de tramvai neprotejate ? Primariile trebuie date in judecata. Ai un pasaport expirat, dar cu o viza valabila pentru care ambasada in cauza nu-ti da duplicat decat cu adeverinta de la politie, iar politia nu vrea ? Politia trebuie data in judecata. Procurorii tin dosarele in dulap cu lunile ? Parchetul trebuie dat in judecata. Toate astea ar functiona, insa, cu o conditie: sa aiba cine te apara. In tari ca Statele Unite, un numar considerabil de avocati si-au format o reputatie din astfel de cazuri de justitie civica. Si au castigat si bani. Nu va trece mult pana cand juristii pentru care nu se va mai gasi loc pe piata multinationalelor si a afacerilor cu statul vor ajunge sa vada potentialul financiar si de imagine al acestui gen de intreprindere cu miza sociala. O alta conditie ar fi dezvoltarea unei constiinte civice la nivel popular, echivalenta, cel putin, cu interiorizarea reflexului de aparare in fata incalcarii a ceea ce constituie ratiunea existentiala a statului: protectia cetateanului. Dar asta va veni pur si simplu prin excesiva frecare a cutitului ajuns la osul celor carora li se tot zice, de aproape douazeci de ani, "Curaj, gaina, ca te tai". Statul ca institutie si reprezentantii lui ca incarnare a functiilor democratice (si, prin aceasta natura concreta a lor, ca "buni de plata") n-ar face rau sa ia in consideratie reflexele gainii ramase fara pene. S-ar putea sa cotcodaceasca pana asurzeste si Bruxelles-ul”.

POLITICA

Basescu i-a dat ultimatum lui MelescanuAnca Hriban, Cristian Andrei & D.I. – Gardianul – citeste aici -
Presedintele i-a transmis ministrului Justitiei ca-l va suspenda din functie daca nu va transmite Ministerului Public solicitarile de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti si actuali demnitari. Seful statului l-a somat ieri pe ministrul interimar al Justitiei sa transmita catre Ministerul Public solicitarile de incepere a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri. Eventualul refuz al lui Teodor Melescanu este, in opinia presedintelui, un abuz in serviciu care va fi sanctionat cu suspendarea din functie”.

Diversiunea ParchetuluiBogdan Galca & Adrian Ghiciusca – Ziua – citeste aici -
Incercand sa abata atentia de la scandalul "Profesorul", procurorii lui Kovesi au aruncat pe piata o declaratie a comandantului navei ‘Iman T’, care sustine ca Hayssam a fugit din Romania printre berbecuti. In plin scandal cu Omar Hayssam in rol principal, si dupa ce sirianul a depus ieri, prin aparatorii sai, la instanta suprema, mai multe documente ce se vor a fi secrete, dar despre care se stie ca fac referiri la declaratii, la persoane importante, institutii, structuri, solicitandu-se expres ca acestea sa nu ajunga pe mana presei, Parchetul General a aruncat aseara o "bomba" pe piata. In fapt, o diversiune, menita sa distraga atentia de la episodul interceptarilor Hayssam-Nastasiu si de la misteriosul personaj "Profesorul", pomenit in discutiile dintre cei doi”.

Marturisire: Hayssam a fugit din Romania la bordul vasului Iman T – Adrian Hornicar – Gardianul – citeste aici -
Misterul fugii lui Omar Hayssam din Romånia a fost devoalat de capitanul unui vapor care-i apartine armatorului Mustafa Tartoussi. Intr-un document care contine raspunsul autoritatilor libaneze la comisia rogatorie solicitata de autoritatile judiciare romane si care a fost depus la Curtea de Apel Bucuresti, apare si declaratia lui Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi, capitanul vasului Iman T. Documentul din Liban a fost depus la dosarul lui Mustafa Tartoussi, judecat pentru ca l-a ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din Romania. Conform declaratiei citate de Mediafax, vasul Iman T, care l-a avut drept capitan pe Youssef Abd Al-Razzaq Tartoussi, era incarcat cu ceapa si componente de macarale. La ordinul expres al lui Mustafa Tartoussi, Omar Hayssam a urcat la bord si a parasit Romania, disparand de sub nasul autoritatilor”.

Nicolaescu sustine ca Melescanu a fost amenintat telefonic de presedintele BasescuZ.O. – Ziua – citeste aici -
Eugen Nicolaescu a declarat luni pentru postul de radio News FM ca seful statului l-ar fi amenintat pe Teodor Melescanu la telefon din cauza netrimiterii la Parchet a dosarelor de demnitari, limbajul lui Traian Basescu fiind caracterizat de Ministrul Sanatatii drept unul "ordinar" si de nereprodus. Potrivit Newsin, Nicolaescu sustine ca a aflat de aceste amenintari chiar de la Melescanu”.

Colapsul economic, fumigena StolojanAdrian Ilie – Ziua – citeste aici -
"Romanii si Romania incep sa plateasca pretul politicii economice a Guvernului Tariceanu - PNL, sustinut de PSD, o politica lipsita de viziune, incoerenta, nepredictibila", a declarat Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L. In opinia acestuia, starea economiei este dezastruoasa, lucru demonstrat de depasirea tintei de inflatie si de deficitul balantei de plati. Ratarea cu 1,6 puncte a tintei de inflatie, de 5%, s-a tradus deja in cresteri la preturile alimentelor de baza, cresterea chiriilor si scumpirea creditelor. Rata de crestere a exporturilor a devenit de doua ori mai mica decat cea a cresterii importurilor, fapt care va duce la dificultati majore in finantarea acestui deficit. Stolojan estimeaza ca principalul vinovat este premierul care a blocat programele de reforma si a cerut ca si guvernatorul Isarescu sa dea explicatii pentru ratarea indicilor macroeconomici, fapt ce ar duce la decredibilizarea BNR pe pietele internationale, deja sceptice in privinta investitiilor in Romania”.

Tariceanu asteapta expertiza unor constitutionalisti din afara PNL pentru a sesiza CCRZ.O. – Ziua – citeste aici -
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu le-a transmis colegilor de partid ca doreste sa se consulte cu experti in drept constitutional, independenti politic, si va astepta opinia acestora inainte de apela la arbitrajul Curtii Constitutionale, precizand ca o sustine pe Nicolai, au declarat surse liberale”.